Wat is REB
Het Regionaal Energieteam Bedrijven
De regio Foodvalley streeft naar een duurzame en leefbare omgeving waarin inwoners, bedrijven en overheden samenwerken om de energietransitie te versnellen.
Het Regionaal Energieteam Bedrijven (REB-Foodvalley) is een onafhankelijk team, dat de juiste expertise kan koppelen aan energievragen van MKB ondernemers. Het REB is een gezamenlijk initiatief van gemeenten regio Foodvalley, regionale bedrijvenverenigingen, VNO-NCW Midden en de Provincie Gelderland en Utrecht.
Samen willen we ondernemers ondersteunen met energievraagstukken, zodat we een duurzame en toekomstbestendige regio worden met minder CO2 uitstoot en lager energieverbruik. De focus ligt op het stimuleren van innovaties en projecten die bijdragen aan een schonere toekomst voor iedereen. Laten we gebruik maken van elkaars kennis en kunde.
Informatie
Het REB verstrekt informatie om ondernemers te helpen grip te krijgen op hun energieverbruik. Denk aan besparingsmogelijkheden, informatie over beschikbare subsidies en financiële ondersteuning, updates over veranderende wettelijke vereisten. Het REB is je vraagbaak in de Foodvalley en beschikt over een pool van energieadviseurs en uitvoerders met diverse specialismen.
De energietransitie: oplossing voor het klimaatprobleem
Wat betekent de energietransitie eigenlijk, welke uitdagingen liggen er en wat kun jij doen om de overgang naar duurzame energie te versnellen?
In het kort:
- De energietransitie is de verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen.
- Deze overgang is noodzakelijk vanwege klimaatverandering en onze afhankelijkheid van fossiele energie.
- Nederland streeft naar een reductie van de CO₂-uitstoot van 49% in 2030 en 95% in 2050. De energietransitie is essentieel om deze doelen te halen.
- Belangrijke uitdagingen zijn de uitbreiding van duurzame energiebronnen, het balanceren van vraag en aanbod, energieopslag en de versterking van het elektriciteitsnet.
Wat houdt de energietransitie in?
De energietransitie betekent dat we overstappen van vervuilende energiebronnen, zoals olie en gas, naar schone, duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie. Het doel is om onze energievoorziening volledig te verduurzamen en te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen.
Waarom is de energietransitie noodzakelijk?
De energietransitie is onmisbaar om klimaatverandering tegen te gaan, de grootste uitdaging van onze tijd. Door de overgang naar schone energie kunnen we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verlagen en zo de opwarming van de aarde beperken. Daarnaast vermindert de energietransitie onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, die niet alleen eindig zijn maar ook schadelijk voor het milieu en onze gezondheid.
Belangrijke doelstellingen
Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland tegen 2030 de CO₂-uitstoot met 49% verminderen ten opzichte van 1990. Tegen 2050 moet deze reductie zelfs 95% bedragen. Dit akkoord is een uitwerking van het Klimaatverdrag van Parijs, waarin landen hebben afgesproken de temperatuurstijging tegen te gaan door het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.
De grootste uitdagingen
Uitbreiding van duurzame energiebronnen
Op dit moment komt slechts 14% van onze energie uit duurzame bronnen. Om de energievraag van de toekomst te kunnen dekken, moeten er veel meer duurzame installaties komen en moeten technologieën, zoals zonnepanelen en windturbines, steeds efficiënter en toegankelijker worden.
Balanceren van vraag en aanbod
Zonne- en windenergie zijn niet altijd beschikbaar. Vooral in de wintermaanden, wanneer we meer energie gebruiken, produceren zonnepanelen veel minder. Dit vraagt om slimme oplossingen om pieken in vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
Energieopslag
Opgewekte duurzame energie moet direct worden gebruikt, omdat grootschalige opslag nog duur en technisch uitdagend is. Hoewel er al initiatieven zijn om duurzame energie beter op te slaan, is verdere innovatie nodig om dit op grotere schaal mogelijk te maken.
Versterking van het elektriciteitsnet
Op veel plaatsen in Nederland is het elektriciteitsnet overbelast en moet het worden uitgebreid om de toenemende vraag naar stroom aan te kunnen. Dit vraagt om grote investeringen en tijd.
Het uitfaseren van fossiele apparaten
Om de klimaatdoelen te halen, moeten apparaten die fossiele brandstoffen verbruiken, zoals benzineauto’s en cv-ketels, vervangen worden door elektrische alternatieven. Dankzij technologische innovatie zijn er steeds meer duurzame opties beschikbaar, zoals warmtepompen en elektrische voertuigen.
Gebrek aan samenwerking
De energietransitie vraagt om een gecoördineerde inspanning van overheid, bedrijfsleven en burgers. Effectieve samenwerking is essentieel om de energietransitie te laten slagen.
De energietransitie is een gedeelde verantwoordelijkheid en vereist gezamenlijke inspanning.